emalista.fi

Osallistu Pokémon-aiheiseen tutkimukseen!

Yleistä Pokémon-keskustelua (suosikit, anime, manga, oheistuottet, ...)

Osallistu Pokémon-aiheiseen tutkimukseen!

ViestiKirjoittaja bulbasaurus » 14.02.2020 18:36

Moi!

Opiskelen Tampereen yliopistossa monikielistä viestintää. Teen tällä hetkellä Pokémon-aiheista pro gradu -tutkielmaa, jonka tutkimusaineiston haluan kerätä juuri sinulta aineiston keräämistä varten suunnitellulla poketto.net-sivulla. Sivulla rekisteröityneet käyttäjät voivat suomentaa ja määritellä Pokémon-pääsarjan pelien (Red/Blue-Sword/Shield) englanninkielisiä termejä sekä antaa palautetta muiden kirjoittamista termeistä ja määritelmistä. Lisätietoa alla olevassa saatekirjeessä. Viestiä voi jakaa vapaasti muuallakin. : )

Mitä tutkin?
Tutkimukseni tavoitteena on kerätä tietoa Pokémon-pääsarjapelien erikoistermistöstä sarjan suomalaisilta faneilta. Selvitän tutkimuksessani:
• Voiko terminologisen käännöstyön joukkoistaminen tuottaa saavutettavia termikäännöksiä tai -määritelmiä videopelialalla?
• Vastaavatko pelaajien mielipiteet hyvistä, käytettävistä termeistä ja määritelmistä saavutettavia termejä ja määritelmiä?

Mitä termit ovat ja mikä on tutkimukseni tavoite?
Erikoistermit ovat nimensä mukaan sanoja, kielellisiä rakenteita ja merkkejä, joilla on tietyllä erikoisalalla oma, erikoistunut merkitys. Peleissä tällaisia termejä ovat esimerkiksi pokémonien ominaisuudet (attack, defense) ja hyökkäysten kuvaukset (buff, debuff, recoil).

Tutkielmani tavoitteena on saada tietoa, jota voidaan hyödyntää pelien suomentamisessa sekä silloin, kun asiantuntevat harrastajat tai ammattilaiset keskustelevat peleistä aloittelijoiden tai muuten kokemattomien henkilöiden kanssa. Pelien käännökset kirjoitetaan aina tiettyä kohdeyleisöä varten, joten ajatuksesi ja mielipiteesi termien käännöksistä ovat hyvin tärkeitä.

Miten kerään aineiston?
Kerään aineiston poketto.net-sivuston käyttäjiltä. Olen suunnitellut sivuston yhdessä web-suunnittelija Joni Kaunismäen (Mediaani) kanssa juuri aineiston keräämistä varten. Tarkemmat tiedot sivuston käytöstä ja sisällöstä löydät itse sivulta.

Ketkä voivat tuottaa sisältöä poketto.net-sivulle?
Kuka tahansa sivustolle rekisteröitynyt käyttäjä voi tuottaa sille sisältöä. Rekisteröityminen helpottaa aineiston analyysiä. Kun jokaisella käyttäjällä on yksilöllinen käyttäjätunnus, aineistosta käy selvästi ilmi, kuinka moni käyttäjä on tuottanut sivustolle sisältöä.

Voiko sinut tunnistaa aineistosta?
Tutkimuksessa tai sivustolla ei mainita yksilöiviä henkilötietoja. Aineiston analyysissä ja tutkielmassa eri henkilöiden tunnisteina käytetään sivustolle rekisteröityneiden henkilöiden käyttäjänimiä. Tarkempaa tietoa sivustolla kerätystä tiedosta löydät sivuston tietosuojaselosteesta.

Arvostellaanko suomennoksiasi tai määritelmiäsi jotenkin?
Muut sivuston käyttäjät voivat antaa palautetta suomennoksistasi ja määritelmistäsi, mutta niitä ei arvostella tutkimuksessa mitenkään. Vertaan tutkimuksessa suomennosten ja määritelmien saavutettavuutta eli helppokäyttöisyyttä niiden käytettävyyteen, eli siihen, kuinka hyvin suomennokset ja määritelmät sopivat asiayhteyteen ja kohdeyleisölle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että jotkin suomennokset tai määritelmät olisivat muita parempia. Tutkimuksen tavoite on ainoastaan saada tietoa, joka auttaa viestinnässä ja pelien kääntämisessä. Kaikki vastaukset ovat siis yhtä arvokkaita.

Kuka rahoittaa tutkimuksen?
Tutkimus on omarahoitteinen, eli vastaan sen kuluista itse.

Osallistuvatko Pokémon-pelien kehittäjät, julkaisijat tai muut osapuolet tutkimukseen?
Game Freak, Nintendo, Pokémon Company tai mitkään muut vastaavat osapuolet eivät osallistu tutkimukseen mitenkään. En tavoittele tutkimuksellani rahallista tai mitään muuta vastaavaa hyötyä itselleni tai millekään yritykselle. Lähtökohtani tutkimukselle on oma innostukseni ja haluni tehdä videopeleistä mahdollisimman lähestyttäviä.

Käytetäänkö tuottamaasi sisältöä muissa tutkimuksissa?
Sivusto on kaikille avoin, joten kuka tahansa voi nähdä sille tuotetun sisällön. En kuitenkaan missään vaiheessa luovuta sisältöä millekään kolmannelle osapuolelle, enkä käytä sitä itse missään muussa tutkimuksessa.

Kuinka kauan kerään aineistoa?
Kerään aineistoa 14.2.2020–14.3.2020 Tämän jälkeen sivustolle tuotettua sisältöä ei enää analysoida yksityiskohtaisesti tutkimusta varten.

Miten ja kuinka kauan säilytän aineistoa?
Tallennan aineiston keruuajan päätyttyä PDF- ja XLS-muodossa. Säilytän vastauksia pöytäkoneellani kunnes olen kirjoittanut pro gradu -tutkielmani. Arvioitu maksimisäilytysaika on kolme vuotta, minkä jälkeen vastaukset hävitetään.

Milloin tutkielma on valmis ja missä sen voi nähdä?
Tutkielma valmistuu huhti-toukokuussa 2020, ja se julkaistaan Tampereen yliopiston avoimessa Trepo-julkaisuarkistossa. Julkaisen tutkielman myös osoitteessa https://uta-fi.academia.edu/HarriRuottinen.

Kiitos jo etukäteen kaikille sivuston käyttäjille!

Linkki sivustolle: https://www.poketto.net/
***
Jos sinulla on kysyttävää tutkimuksesta, ota minuun yhteyttä sähköpostitse (harri.ruottinen@tuni.fi..) tai lähetä viesti tähän ketjuun.
bulbasaurus
 
Viestit: 5
Liittynyt: 14.02.2020 12:29

Re: Osallistu Pokémon-aiheiseen tutkimukseen!

ViestiKirjoittaja tammis » 19.02.2020 00:13

Mielenkiintoinen tutkimus, tosin joukkoistukseen kohdedemografian koko on aika pieni. Julkaistaanko itse termikanta jossakin avoimesti?

Itsehän tein kandini aikanani MMO-nettipelin pelinsisäisten uutisten amatöörikääntämisestä: https://www.slideshare.net/slideshow/em ... ZicB4X7C61

Jos Pokémon-videopelit noin niinku muuten kiinnostavat, niin kannattaa tulla meidän Discord-ryhmään, kutsulinkki esim. täällä: https://pokemonsuomi.net/linkit
Avatar
tammis
 
Viestit: 48
Liittynyt: 29.11.2015 20:43
Paikkakunta: Helsinki / Nummela, Vihti

Re: Osallistu Pokémon-aiheiseen tutkimukseen!

ViestiKirjoittaja bulbasaurus » 23.02.2020 12:50

Tässä tämän viikon viikkopäivitys sivustosta. Gradusta tuli muutama päivä sitten jonkin verran keskustelua VGC-Discordissa, ja oli erittäin mukavaa kuulla ihmisten ajatuksia projektista. Aineistonkeruu on lähtenyt käyntiin vauhdilla, joten sivustolle tulee ensi viikon lopussa muutoksia, jotka tekevät varsinkin uusien lisäysten seuraamisesta helpompaa. Linkki viikkopäivitykseen: https://docs.google.com/document/d/199U ... sp=sharing

Kiitos kaikille, jotka ovat osallistuneet tutkimukseen ja jakaneet ajatuksiaan. Sivuston kehittymistä on ollut todella hauskaa seurata, ja odotan jatkoa mielenkiinnolla. : )

P.S. Vastaus foorumilla esitettyyn kysymykseen: Termipankki on avoin kaikille, ja päivitän sitä myös graduni jälkeen, joten kaikki termit säilyvät siellä. Sivustolla on myös indeksi, jossa kaikki termit ja niiden suomennokset/määritelmät on esitetty samalla sivula. Olen myös pohtinut, että voisin graduni jälkeen kerätä kaikki termit erilliseen sanastodokumenttiin. Pahoittelut myöhästyneestä vastauksesta.
bulbasaurus
 
Viestit: 5
Liittynyt: 14.02.2020 12:29

Re: Osallistu Pokémon-aiheiseen tutkimukseen!

ViestiKirjoittaja bulbasaurus » 29.02.2020 15:33

https://docs.google.com/document/d/199U ... sp=sharing Tässä tämän viikon viikkopäivitys gradustani. Tällä viikolla olen kerännyt tilastoja käyttäjien toiminnasta ja kerron sivulle tehdyistä ja tulevista päivityksistä, jotka helpottavat toivottavasti palautteen antamista ja uusien päivitysten seuraamista. Päivityksessä on myös lista termeistä, joiden kilpailevat suomennokset/määritelmät kaipaisivat palautetta. : )
bulbasaurus
 
Viestit: 5
Liittynyt: 14.02.2020 12:29

Re: Osallistu Pokémon-aiheiseen tutkimukseen!

ViestiKirjoittaja bulbasaurus » 07.03.2020 14:23

https://www.poketto.net/ Tämän viikon viimeinen(!) viikkopäivitys on yksinkertaisesti linkki tutkielman termipankin etusivulle, johon on tullut uutta sisältöä. Uudet lisäykset tosiaan näkyvät nyt sivun alaosassa, ja viime viikolla sivustolle tuli muutama uusi suomennos/määritelmä, joille olisi hienoa saada palautetta. Palautetta (ja muutakin aineistoa) on yleisesti ottaen tullut todella hyvin, ja sivustolta on nyt myös siistitty pois tyhjät suomennokset/määritelmät, mikä helpottaa lukemista.

Muistuttelen aineistonkeruun deadlinesta vielä ensi viikon loppupuolella, ja suunnittelen ensi perjantaille myös jonkinlaista Pokemon-stremia (striimiä?) juhlistamaan tutkielman loppumetrejä. : )
bulbasaurus
 
Viestit: 5
Liittynyt: 14.02.2020 12:29

Re: Osallistu Pokémon-aiheiseen tutkimukseen!

ViestiKirjoittaja bulbasaurus » 15.03.2020 17:38

Olen nyt saanut kerättyä aineiston graduani varten. Kiitos todella paljon kaikille, jotka osallistuivat tutkimukseen, aineistosta on tullut vielä odotettuakin parempi!

Jos joku tuntee, että olisi sittenkin halunnut tuoda mielipiteensä esiin tai jos joku
haluaa selailla ja antaa palautetta termipankin sisällöstä, tänään ehtii vielä mukaan ennen kuin tallennan aineistosta lopullisen version huomenna. https://www.poketto.net/ Kiitos vielä kerran kaikille osallistujille. You are the very best, like no-one ever was!
bulbasaurus
 
Viestit: 5
Liittynyt: 14.02.2020 12:29


Paluu Yleinen Pokémon-keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron