Itse tulee kokkailtua lähes päivittäin. Tässä muutama erikoisempi(?) resepti joihin ei tarvitse mitään erikoisia aineksia tai välineitä.
Tulinen kaalikeitto
1 keskikokoinen kaali (n.500g)
1 rkl suolaa
2 lihaliemikuutiota
vettä
400-500 g jauhelihaa
1 iso sipuli (tai 200g pussi pakastesipulia, jos ei jaksa silputa)
1-2 pussi keittojuureksia (pieni pussi)
(meiramia, muita mausteita) (mausteita ei juuri tarvita, koska käytetään texmex kastiketta)
Välineet:
Kattila (väh. 5l mieeluummin isompi)
Paistinpannu + lasta
Lusikka
Valmistusaika: n. 20 minsaa aktiivista tekemistä + 1 h odottelua
+ HOT (no sugar added) texmex juttu (löytyy tortilla osastolta)
Ota kaalista huonot lehdet pois jos on. Pilko kaali,ja laita se kattilaan. Lissää vettä niin että kaalet peittyy. Sitten suola ja lihaliemet. Laita kiehumaan. Ruskista sillä aikaa jauheliha ja sipuli. Lissää se kaalen sekkaan kiehumahan. Sitten keittojuurekset (ja mausteet). Keitä kaalikeitto kypsäksi 1 tunti ja tarkista maku,jos on tarvista lisää suolaa. Ota keittoa lautaselle ja lisää texmex juttua maun mukaan (kun väri muuttuu punaseksi on sopivasti). Yhdestä satsista riittää hyvin syömistä (muistaakseni tuli semmonen 5 l kattila täyteen noilla määrillä) ja riittää moneksi päiväksi.
Jauhelihamureke
Taikina osa:
vajaa 2 dl korppujauhoa
n. 4 dl turkkilaista jogurttia (4 kukkurapäistä ruokalusikkaa)
2 munaa
700 g jauhelihaa
2 pss sipulikeittoaineksia
n. 2 dl vettä
1 iso paprika
150 g kurkkua
mustapippuria
Täyte osa:
200g tuorejuustoa (esim. chili)
2-4 keityttyä kananmunaa
(+ muita täytteitä voi kokeilla, esim. herkkusieniä, pekonia tjv.)
Välineet:
Sekoituskulho
Pikkukulho sipulikeittoainelle (esim. 5dl mitta)
Leikkuulauta + veitsi
Uuni + Uunilevy
Valmistusaika: n. 20-30min aktiivista+ uunissa n.30-35 min.
Sekoita korppujauhot turkkilaiseen. Lisää raa'at munat ja jauheliha. Lisää sipulikeittoainekset, joita olet hetken turvottanut vedessä. Lisää pilkottu paprika ja kurkku + mausteet. Tee taikina levyksi leivinpaperin päälle (tulee 2 levyä). Sivele tuorejuustoa keskelle, lisää viipaloidut keitetyt kananmunat + mahdolliset muut täytteet . Taikina rullalle (kuten kääretortussa). Tee lopputaikina samalla tavalla ja pyöritä rullalle, niin mahtuu samalle levylle molemmat. Paista uunissa 225 C n. 30-35 min. Tarjoile vaikka kuumien vihannesten (parsakaali ftw!) tai pottujen kanssa. Tässäkin vähän reilumpi satsi, josta riittää varmasti väh. 4 päivälle jos yksikseen syö eikä ole ahmatti. Saa myös vähän kasviksia samalla, niin voi jättää salaatin tekemättä paremmalla omalla tunnolla.
Viimeisenä mutta ei vähäisempänä jälkiruokaherkkua
Suklaa tryffelit
Täyte:
200 g Tumma suklaa (väh. > 50% kaakaoaineita, mitä suurempi kaakaoprosentti sitä vähemmän makeaa, daa)
200 ml kuohukermaa (n. 35% rasvaa)
25 g voita (koska ohje uusavuttomille voi ei ole sama kuin oivariini, keiju, leivontamargariini tjv.)
(makeutusta voi käyttää, mutta tulee imo jo hyvin makeaa jos käyttää n. 55% tummaa suklaata)
(Suhteita voi vaihdella oman maun mukaan, tosin suklaa osuus kannattaa pitää lähellä 50%. Esim. 200g suklaa + 100g voita + 100g kermaa. Mitä vähemmän kermaa sitä kiinteämpi lopullisesta tuotteesta tulee)
päällinen:
monia vaihtoehtoja, esimerkiksi
1)kaakaojauhe (>99% kaakaota) + makeutusta tarvittaessa (stevia tai sokeri). Itselle maistuu ihan hyvin täysikaakaojauhe, mutta jos ei henk.koht maistu kannattaa laittaa makeutusta sekaan. (tällöin lopputulos pitäisi näyttää suunnilleen
tältä2)mantelilastu
3)pieneksi pilkottu valkosuklaa/maitosuklaa (tällöin lopputulos pitäisi näyttää suunnilleen
tältäVälineet:
Leikkuulauta + veitsi
Liesi + kastikekattila (voi korvata paistinpannulla, jos ei ole kattilaa)
Lusikka
Desimitta
Valmistusaika: Taikinan teko n. 10-15 min + loppusilaus n. 10 min (riippuen tietenkin määrästä jne.)
Pieni suklaa ja laita kulhoon. Laita kerma ja voi kattilaan, lämmitä kunnes kerma voi seos on alkamaisillaan kiehua (elä anna kiehua). Kaada lämmin voi/kerma seos suklaan sekaan jolloin suklaa sulaa. Sekoita kunnes massasta tulee tasaisen tummaa (lämmitä mikrossa hetki, jos ei suklaa ole sulanut kokonaan). Pistä seos jääkaappiin väh. 2 tunniksi tai pakastimeen tasan tunniksi. Seos pitäisi olla nyt sopivan pehmeä. Laita nyt päällinen jollekkin lautaselle tai tasaiselle alustalle. Ota n. ruokalusikallinen suklaamössöä ja pyöritä nopeasti pallo käsilläsi (seos sulaa käsien lämmössä nopeasti, joten ei kannata vitkutella). Nyt pallo on sulanut sen verran käsissä, että päällinen tarttuu siihen. Pyöritä palloa nyt päällisessä (jos käytät kaakaojauhetta yritä saada ylimääräiset jauhot pois heittelemalla palloa edestakaisin vasemman ja oikean käden välillä) ja laita johonkin rasiaan säilöön. Nuole kädet siihen sulaneista suklaista, ettei hyvä mene hukkaan. Säilytä jääkaapissa, syödään suoraan jääkaappi kylmänä tai annetaan hetken lämmetä ja syödään sitten. Omasta mielestäni parempaa kuin mikään suklaa mitä Suomesta saa. Reseptissä on myös paljon liikkumavaraa esimerkiksi tumman suklaan ystävät voivat käyttää maraboun 86% ja makeamman suklaan ystävät voivat käyttää perus leivontasuklaata ja jopa lisätä lisää makeutta (vinkki: jos lisää Xylitolia=koivusokeri kaupoissa, se jää kiteisiksi ja narskuu kivasti purressa). Sopii hyvin vaikka joululahjaksi sukulaisille/kavereille.