Sivu 1/11

Linux

ViestiLähetetty: 04.11.2010 01:00
Kirjoittaja peevis
Linux-käyttäjät, yhdistykäämme!
Täällä pyörii 64bit Gentoo.

Re: Linux

ViestiLähetetty: 04.11.2010 11:32
Kirjoittaja Mewtwolover
peevis kirjoitti:Linux-käyttäjät, yhdistykäämme!
Täällä pyörii 64bit Gentoo.

Köyhä aloitusviesti, mutta menköön nyt tämän kerran kun aihe on sen verran mielenkiintoinen.

Itse käytän Ubuntu 10.04:ää. Vaihdoin Linuxiin vuonna 2006 kun kyllästyin Windowsin yleiseen huonouteen, enkä ole kertaakaan katunut tuota päätöstä, sen verran paljon parempi käyttis Linux on. Listaanpa tähän nyt Linuxin plussia ja miinuksia.
Plussat:
+ Ei viruksia. Linuxille löytyy kyllä virustentorjuntaohjelmia, mutta niiden pääasiallinen käyttötarkoitus on esim. sähköpostipalvelimissa estää Windows-virusten leviäminen.
+ Vakaus. Linux kaatuilee paljon harvemmin kuin Windows.
+ Keskitetyt päivitykset. Kaikki päivitykset aina Kerneliä myöten tapahtuvat pakettienhallinnan kautta.
+ Käyttäjien oikeuksien hallinta. Linuxissa on selvästi kätevämpi oikeuksienhallintasysteemi kuin Windowsissa.
+ Ei aktivointipelleilyjä. Linuxia ei tarvitse aktivoida kuten Windowsia.
+ Keveys. Linux on kevyempi kuin Windows, tämä tosin riippuu distrosta.
+ Kill-komento. Toisin kuin Windows, Linux ei tunne armoa kaatuneita ohjelmia kohtaan. Tuota komentoa voi vielä tarvittaessa tehostaa lisäämällä siihen SIGKILL -parametrin, jolloin kaatunut ohjelma lopetetaan Kernelin toimesta.
+ Ei "lahoa" aikaa myöten. Linuxissa ei ole aikaa myöten sekoavaa järjestelmärekisteriä kuten Windowsissa. Levyneheytystoiminto kyllä löytyy, joskin se on turha ellei koneessa Windowsin jäljiltä ole NTFS- tai FAT32-osiota, sillä Linux-ympäristössä yleisesti käytettävä Ext3-tiedostojärjestelmä on käytännössä pirstaloitumaton.

Miinukset:
- Korkeahko oppimiskynnys. Siirtyminen Linuxiin voi olla hankalaa Windowsiin tottuneelle henkilölle.
- Jotkut pelit eivät toimi. WINE:llä saa toimimaan osan Windows-peleistä, muttei kaikkia.
- Yhteensopivuus joidenkin komponenttien ja oheislaitteiden kanssa. Jotkin komponentit eivät toimi Linuxissa kunnolla, esim. ATI:n näytönohjaimille ei ole saatavilla kunnollista 3D-tuen mahdollistavaa ajuria. Lisäksi jotkin oheislaitteet eivät toimi lainkaan Linuxissa tai sitten niiden saaminen toimimaan vaatii melkoisesti säätöä.

Mikäli ei ole pakottavaa tarvetta Windowsille, niin suosittelen ainakin kokeilemaan Linuxia, Ubuntu on hyvä distro aloittelijoille.

Edit: Jos joku ei tiennyt, niin Linux on suomalainen keksintö.

Re: Linux

ViestiLähetetty: 04.11.2010 17:53
Kirjoittaja Master of Seedots
Koulussa meillä on käytössä Linux ja sen kyllä huomaa, että se on parempi ja kyllä olen itse Linuxiin tottunut vaikka olen Windowsia koko ikäni käyttänyt.

Re: Linux

ViestiLähetetty: 04.11.2010 20:13
Kirjoittaja pokeMonniac
Omassa koneessakin linux pyörii. Taisinpa itseasiassa lopulta asentaa sen, kun mewtwolover sitä aina mainostaa sigissään. Löytyy Linux Mint 9 Main Edition ja sitten rollaava Linux Mint Debian edition. Pääasiassa käyttelen ensimmäistä, sillä se on paljon vakaampi kuin LMDE, joka omalla koneella tuppailee kaatumaan muutaman päivän välein, kun taas pääversio kaatuilee erittäin harvoin. Itse en koneella tee muuta kuin videon käsittelyä, internetin selailua, koodausta ja tekstinkäsittelyä, joista on kaikista löytyneet yhtä hyvät versiot kuin windowsiinkin. Lisäksi itselläni on hieman vanhempi (hieman yli 3V) vanha kone ja koska ei tarvitse käyttää raskaita virustorjunta ohjelmia niin on paljon nopeampi kuin entinen Vista.
Omasta mielestäni linuxin käyttäminen on paljon helpompaa kuin annetaan ymmärtää. Normaalissa käytössä (Internet, tekstinkäsittely) käyttö ei eroa juurikaan windowsin käytöstä, monet windowsissa olevat ohjelmat kuten firefox, openoffice, gimp sun muut toimivat samalla tavalla kuin windoosassakin. Tämän lisäksi ohjelmien asentaminen ja päivittäminen on helppoa (ainakin apt pakettien hallinnalla, varmaan myös muilla kuten yum, jne.). Esimerkiksi kymmenen ohjelman asentaminen kerralla onnistuu yhdellä komennolla. Kaikista monimutkaisinta käyttö on silloin, jos tarvitsee asentaa jotain ei-standardi kamaa. Esimerkiksi Canonin scannerin asentamiseen tuli paketin mukana ainoastaan windows asennus CD, ja linux ajurit pitivät käydä hakea itse eikä valmistajan ohjekirjassakaan ollut ohjeita linux asennukseen jolloin piti etsiä ohjeet itse internetistä.

Mutta tässä omat plussat Mintistä (main versio) verrattuna Ubuntuun:

+ Valmiina kaikki videontoistoon tarvittavat kodekit. Kaikki videot + DVD:t ovat toimineet aivan suorilta.
+ Komentorivin mietelauseet (oma vastaantullut suosikki: "If you do it immediately you're too slow")
+ Mintin oma gnome menu, joka muistuttaa enemmän windowsin käynnistä-valikkoa ja vie vähemmän tilaa paneelissa kuin perinteinen gnome valikko.
+ Mintin oma backup tool. Tällä voi erittäin mukavasti varmuuskopioida kaikki ohjelmistot ja normaaleja tiedostoja. Ohjelmistojen kopiointi on erityisen kätevää, kun esimerkiksi itse asensin rinnalle tuon Debian version, niin kaikki vuosien saatossa tulleet ohjelmistot sai asennettua muutamalla klikkauksella.
+/- Ei voi päivittää uuteen jakeluversioon suoraan kuten Ubuntussa. Hyvänä puolena on, että Ubuntun tapa ei rohkaise käyttäjää varmuuskopioimaan ohjelmistoja ja tiedostojaan, vaikka kyseessä on suuri operaatio, joka voi mennä pieleen.
- Ei ole yhtä paljon erikoisversioita kuten Ubuntussa (taitaa olla vain Gnome, KDE, Xfce ja LMDE versiot). Normi käyttäjälle tosin nämäkin riittävät vallan hyvin.

Minthän pohjautuu Ubuntuun, joten se on hyvin samankailtainen sen kanssa. Miinuksia en keksinyt

Mint Debianin plusssat ja miinukset (verrattuna pääversioon):

+ Rolling Distribution, jolloin ei tarvitse koskaan asentaa uutta versiota.
- Ei ubuntun ohjelmakirjastoja
-/+ Epästabiilimpi. Huonoa tässä, koska kaatuilee enemmän. Hyvää se, että tulee nopeammin uudet ohjelmat (joita ei ole vielä todettu tarpeeksi stabiileiksi normaaliversiolle)
(pohjautuu Debian Testingiin)

Tässä yleisesti vähän linuxin hyviä ja huonoja puolia omasta mielestäni:

hyvät:

+ Open Sourcea + ilmainen
+ Tehokas komentorivi. Vaikka monista komentorivi voi tuntua viimevuosituhannen tekniikalta, ei se sitä ole. Komentorivi on varmasti linuxin tehokkain työkalu, ja tuskin on mitään mitä sen avulla ei voi tehdä. Lisäksi toisin kuin voisi olettaa komentorivi on ainakin imo juuri erittäin aloittelija ystävällinen. Jos luet opasta, jossa neuvotaan asentamaan vaikka firefox ja sanotaan, että se onnistuu avaamalla komentorivi ja kirjoittamalla komento 'sudo apt-get install firefox', on mokaaminen lähes mahdotonta. Tietämättömille tiedoksi toki esim. firefoxin ja kaiken muunkin voi asentaa linuxissa ilman komentorivia, mutta sen selittämäninen onkin paljon vaikeampaa, minkä takia varmaan jokaisessa linux asennusoppaassa kaikki asennetaan komentoriviltä (vaikka niin ei tarvitsisi tehdä).
+ Käyttäjällä on automaattisesti rajoitetut oikeudet, jolloin ei mitään suuria tyhmyyksiä voi tehdä ilman salasanoja.
+ Tietoturva
+ Hiiren copypaste. Yleensä, jos joutuu käyttämään windowsia on hiiri copypastauksen puuttuminen. Perinteisen ctrl + c copypasteen lisäksi voi kopioida tekstiä hiirellä maalamalla ja pastettaa sen hiiren keskinapilla, mikä on paljon näppärämpää kuin ctrl+c / ctrl+v. Tämä tallentuu myös eri paikkaan kuin ctrl+c, joten voi kahta asiaa pitää tallessa.
+ Pakettienhallinta. Toisin kuin windowsissa kaikki ohjelmat asentuu ja päivittyy samasta paikasta.
+ Tulee jo valmiina suurin osa ohjelmista, jotka välttämättömiä tietokoneen käyttöön (pdf lukuun, word tiedostojen avaamiseen, .zip, .tar tiedostojen purkuun jne.).
+ Saa tehtyä helposti pikanäppäimet/käynnistimet esim. omista ohjelmista. Tämä on kätevää ainakin omissa ohjelmissa, kun ei tarvitse erikseen tehdä esim. python tiedostoista jotain .exe härpäkkäitä, vaan voi tehdä käynnistimen komennolla. Itselleni ollut ainakin erittäin hyödyllinen ominaisuus.
+ Optimoitavuus. Paljon valinnanvaraa, esim. työpöytä ympäristöksi voi valita KDE:n, GNOMEN:n, XFCE:n, Openboxin jne. Ulkoasua voi myös muokata erittäin monipuolisesti.

huonot:

- Yleensä uusimmat pelit eivät toimi (omassa koneessa eivät pyörisi kyllä muutenkaan). Tosin monet vanhemmat pelit ja esim. Pokemon-Online ja Pokelab toimivat ihan mainiosti.
- Joutuu joskus erikseen kikkailla, että saa esim. skannerin tjv. toimimaan, kun harvoin laitevalmistajilta tulee mitään linux-asennus softaa tai opasta. Tosin monet jutut kuten ulkoiset kovot, muistitikut, nettitikut ja tulostimet ovat toimineet ainakin itsellä aivan suoraa. Tosin plussaa on se, että netistä löytyy yleensä hyvin ohjeita, jos osaa käyttää googlea.
- Ei niin paljon ohjelmistoja kuin windowsille. Onneksi löytyy paljon hyviä ohjelmia lähes kaikkiin käyttötarkoituksiin.
- Toisin kuin windowsia, linuxia harvemmin saa koneen mukana, jolloin se täytyy itse asentaa. Myös itse saattaa tarvita asentaa jotain erillisiä ajureita, jos on harvinaisempia koneen osia (ei ole kyllä itse tarvinnut asennella).

Itse kyllä suosittelen lämpimästi kokeilemaan jotain linuxdistroa esimerkiksi juuri Minttiä tai Ubuntua. Vaiva ei oikeasti ole kovin suuri, erityisesti jos löytyy joku tuttu joka osaa asentaa linuxin. Lisäksi kokeileminen onnistuu vaikka ilman asennusta mm. live-CD:llä (tosin liveCD:llä toimii paljon hitaammin kuin kovalevyllä olevana), jolloin saa jo ensituntumaa linuxiin. Loppuun vielä vähän linux-huumoria

Spoiler:
Kuva

Re: Linux

ViestiLähetetty: 11.11.2010 21:52
Kirjoittaja Riolucario
Kaksi kysymystä Linuxista (Ubuntu, jos sillä on jotain väliä):

1. Tekevätkö Windowsin virukset Linuxissa mitään haittaa omalle tietokoneelle tai voivatko ne levitä internettin käyttäjän tekemättä mitään?

2. Pystyykö mitenkään koneelta poistamaan kaikkia Windows 7-käyttöjärjestelmän Linuxille turhia tiedostoja mahdollisimman yksinkertaisesti ilman että on mahdollisuus poistaa jotakin Linuxille tärkeää?

EDIT: Ja sitten vielä yksi kysymys: Tarvitseeko Ubuntussa tehdä jotakin ennenkuin pystyy toistamaan DVD:t? pokeMonniacin viestistä ainakin pystyisi päättelemään että ei, mutta ajattelin kysyä.

Re: Linux

ViestiLähetetty: 11.11.2010 22:20
Kirjoittaja pokeMonniac
Riolucario kirjoitti:Kaksi kysymystä Linuxista (Ubuntu, jos sillä on jotain väliä):

1. Tekevätkö Windowsin virukset Linuxissa mitään haittaa omalle tietokoneelle tai voivatko ne levitä internettin käyttäjän tekemättä mitään?

2. Pystyykö mitenkään koneelta poistamaan kaikkia Windows 7-käyttöjärjestelmän Linuxille turhia tiedostoja mahdollisimman yksinkertaisesti ilman että on mahdollisuus poistaa jotakin Linuxille tärkeää?

EDIT: Ja sitten vielä yksi kysymys: Tarvitseeko Ubuntussa tehdä jotakin ennenkuin pystyy toistamaan DVD:t? pokeMonniacin viestistä ainakin pystyisi päättelemään että ei, mutta ajattelin kysyä.


1) Ei. Windows virukset eivät toimi linuxissa, sillä kyseessä täysin eri käyttöjärjestelmät, joten miten ne voisivatkaan toimia. Periaatteessa tietenkin virus voisi siirtyä windows asemalle (joka sinun pitäisi mountata) ja tällöinkin sinun pitäisi se itse siirtää sinne. Tietenkin on olemassa mahdollisuus, että virukset voisivat toimia jos käytät niitä Winellä, mutta näin ei pysty käymään kuin tarkoituksella ja silloinkaan todennäköisesti virus ei tee mitään. Virukset eivät myöskään pääsee leviämään ellet tee mitään, eli sinun pitäisi joko lähettää ne itse esimerkiksi sähköpostilla tai jotain vastaavaa.

2) Kaikki Windows-7 tiedostot on linuxille turhia eli varmaan kannattaa ne turhat tiedostot poistaa windowsin puolelta. Windows ei muutenkaan pääse käsiksi linux-asemaan, joten ei ole mitään mahdollisuutta että linuxille tärkeitä tiedostoja poistaisit, sillä ne sijaitsevat linux-asemalla. Jos tarkoitit, että haluat poistaa kokonaan Windows 7:n, niin se onnistuu varmaan helpoiten poistamalla koko Windows asema esimerkiksi Gparted ohjelmalla.

3) Päättelit juuri väärin. Mainostamassani Mintissä ei tarvitse tehdä mitään, että DVD elokuvat pyörisivät. Tavan Ubuntussa sen sijaan pitää asentaa erikseen jotain kirjastoja, joilla puretaan kaupallisesti käytetyt salaukset. Oma tekemät DVD:t ja muut joissa ei ole mitään salauksia toimivat kyllä suoraan. Jotain ohjeita löytyy esim. täältä.

Re: Linux

ViestiLähetetty: 11.11.2010 23:32
Kirjoittaja Ironlion
Itse suosittelen lisäksi tätä https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu ainakin edistyneemmille käyttäjille.

Re: Linux

ViestiLähetetty: 12.11.2010 08:16
Kirjoittaja Wemps
Latasin http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubunt ... -installer , suoritin sen, ja jäti yöksi latailemaan. Aamulla windows herjasi jotain käsittämäntä, ja ilmeisesti lataus oli failannut. Nyt ei ole koneessa Linuxia, mutta kun yritin uudelleen laittaa latamaan, Wubi sanoo että vanha pitää poistaa. Mitä tehdä?

Re: Linux

ViestiLähetetty: 12.11.2010 10:37
Kirjoittaja Mewtwolover
Wemps kirjoitti:Latasin http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubunt ... -installer , suoritin sen, ja jäti yöksi latailemaan. Aamulla windows herjasi jotain käsittämäntä, ja ilmeisesti lataus oli failannut. Nyt ei ole koneessa Linuxia, mutta kun yritin uudelleen laittaa latamaan, Wubi sanoo että vanha pitää poistaa. Mitä tehdä?

Poista se vanha Ubuntu ensin, ohjeet täällä. Älä yritä Wubi-asennusta uudelleen, vaan toimi seuraavasti:
1. lataa Ubuntu täältä.
2. Polta se levylle tai laita se muistitikulle, kumpikin on yhtä helppo tehdä, ohjeet löytyvät kohdan 1 linkistä.
3. Boottaa kone CD-levyltä tai muistitikulta riippuen siitä, miten teit kohdassa 2. Muuta BIOS:sta boottijärjestystä jos on tarvis. Kone käynnistyy nyt Ubuntuun ja voit kokeilla sitä asentamatta sitä koneellesi.
4. Jos haluat asentaa Ubuntun, klikkaa Ubuntun työpöydällä olevaa kuvaketta aloittaaksesi asennuksen.

pokeMonniac kirjoitti:
Riolucario kirjoitti:2. Pystyykö mitenkään koneelta poistamaan kaikkia Windows 7-käyttöjärjestelmän Linuxille turhia tiedostoja mahdollisimman yksinkertaisesti ilman että on mahdollisuus poistaa jotakin Linuxille tärkeää?

2) Kaikki Windows-7 tiedostot on linuxille turhia eli varmaan kannattaa ne turhat tiedostot poistaa windowsin puolelta. Windows ei muutenkaan pääse käsiksi linux-asemaan, joten ei ole mitään mahdollisuutta että linuxille tärkeitä tiedostoja poistaisit, sillä ne sijaitsevat linux-asemalla. Jos tarkoitit, että haluat poistaa kokonaan Windows 7:n, niin se onnistuu varmaan helpoiten poistamalla koko Windows asema esimerkiksi Gparted ohjelmalla.

WINE pystyy hyödyntämään joitain Windowsin tiedostoja kuten DirectX:ää, joskin DirectX:n saa asennettua WINE:en jälkeenpäinkin, eli Windowsin voi huoletta poistaa. Muista, että kun olet poistanut Windowsin, niin on syytä poistaa ko. vaihtoehto GRUB:ista, ettei tule ongelmia koneen käynnistyksen yhteydessä.

EDIT: GRUB:in muokkaus Windowsin poiston jälkeen tapahtuu seuraavasti:
1. Mene sovellukset -> Apuohjelmat -> Pääte.
2. Kirjoita päätteeseen:
Koodi: Valitse kaikki
sudo gedit /etc/grub.conf
ja paina enter.
3. Tässä vaiheessa kone kysyy rootin salasanaa, se on sama salasana, jonka määritit asentaessasi Linuxin.
4. Poista se kappale, jossa on viittaus Windowsiin. ÄLÄ TEE MUITA MUUTOKSIA!
5. Tallenna muutokset klikkaamalla "tallenna" ja sulje sitten gedit.
6. Sulje pääte kirjoittamalla exit ja painamalla enter.

Re: Linux

ViestiLähetetty: 12.11.2010 11:43
Kirjoittaja Riolucario
Miten BIOSista vaihdetaan sitä että mistä kone boottaa? Ja mistä Gparterin voi ladata ja ei kai siinä tule mukana mitään haittaohjelmia, sillä vaihdoin Linuxiin juuri Windowsissa olevien virusten takia, (Siis se oli se tärkein syy, on tietysti muitakin) joten ei olisi kovin kiva jos tulisi Linuxiinkin virus, jos sille siis on sellaisia. Ja sitten, jos kovalevyllä on kaksi käyttöjärjestelmää (ajattelin ainakin vähän aikaa pitää myös Windows Seiskan) niin miten voi valita kumpaa haluaa käyttää? Ja miten BIOSiin pääsee?

Re: Linux

ViestiLähetetty: 12.11.2010 15:13
Kirjoittaja Wemps
Lower, onko mahdollista saada Linux toimimaan Ikkunan rinnalla ilman live-CDtä, kun kuulemma se CD on aika hidas?

Re: Linux

ViestiLähetetty: 12.11.2010 15:49
Kirjoittaja Mewtwolover
Wemps kirjoitti:Lower, onko mahdollista saada Linux toimimaan Ikkunan rinnalla ilman live-CDtä, kun kuulemma se CD on aika hidas?

Kyllä on, riittää, että asennat sen, GRUB tunnistaa winukan automaattisesti, joten voit jatkossa koneen käynnistyksen yhteydessä valita, käytätkö Linuxia vai Windowsia. Btw, sitä hitautta imo liioitellaan, en itse ole huomannut että se olisi paljoa hitaampi CD:ltä käytettynä kuin asennettuna.

Riolucario kirjoitti:Miten BIOSista vaihdetaan sitä että mistä kone boottaa? Ja mistä Gpartedin voi ladata ja ei kai siinä tule mukana mitään haittaohjelmia, sillä vaihdoin Linuxiin juuri Windowsissa olevien virusten takia, (Siis se oli se tärkein syy, on tietysti muitakin) joten ei olisi kovin kiva jos tulisi Linuxiinkin virus, jos sille siis on sellaisia.

Gpartedia ei tarvitse ladata mistään, mene Sovellukset -> Ubuntun sovellusvalikoima ja kirjoita yläoikealla olevaan hakukenttään Gparted. Valitse ruudulle tulevasta listasta "gnome partition editor" ja klikkaa Asenna. Tässä vaiheessa kone kysyy rootin salasanaa, se on sama kuin omasi, jonka määritit asentaessasi Ubuntun.

Re: Linux

ViestiLähetetty: 12.11.2010 16:19
Kirjoittaja Riolucario
Äh, kylläpä onkin paljon kysyttävää kun siirtyy Windowsista Linuxiin. Miten BIOSiin pääsee ja pysyvätkö vanhat Windowsin aikana hankitut ohjelmat ja tiedostot myös sitten kun on Windowsin poistanut? Ja jos pysyvät niin pystyvätkö Windowsin haittaohjelmat tarttumaan sieltä Winen avulla Linuxin tiedostoihin? EDIT: Ja tarvitseeko internet-yhteyden että pystyy asentamaan Gpartedin?

Re: Linux

ViestiLähetetty: 12.11.2010 17:39
Kirjoittaja Mewtwolover
Riolucario kirjoitti:Äh, kylläpä onkin paljon kysyttävää kun siirtyy Windowsista Linuxiin. Miten BIOSiin pääsee

BIOSiin pääsee painamalla käynnistyksen alussa ruudulla lukevassa "press <tässä näppäin> to enter setup"-ilmoituksessa mainittua näppäintä. Sitä näppäintä on syytä "rämpyttää", jotta sinne BIOSiin varmasti pääsee. BIOSissa on oltava hyvin varovainen, älä koske mihinkään asetukseen jos et tiedä, mitä olet tekemässä, sillä voit sotkea koneesi pahasti. Koska boottijärjestyksen vaihto tapahtuu eri merkkisissä BIOS:seissa eri tavalla, niin laitan linkin kuvallisiin ohjeisiin.

Riolucario kirjoitti:pysyvätkö vanhat Windowsin aikana hankitut ohjelmat ja tiedostot myös sitten kun on Windowsin poistanut?

Eivät pysy, koko C-aseman sisältö menee tuossa, joten kannattaa kopioida sieltä tärkeät tiedostot kotikansioosi.

Riolucario kirjoitti:pystyvätkö Windowsin haittaohjelmat tarttumaan sieltä Winen avulla Linuxin tiedostoihin?

Eivät pysty. Tuon estää jo se, että WINE:llä ei ole oikeuksia kirjoittaa Linuxin järjestelmätiedostoihin, sillä se suoritetaan peruskäyttäjänä. Rootin eli pääkäyttäjän oikeuksiahan käytetään vain ja ainoastaan tarvittaessa.

Riolucario kirjoitti:EDIT: Ja tarvitseeko internet-yhteyden että pystyy asentamaan Gpartedin?

Tarvitsee.

Re: Linux

ViestiLähetetty: 12.11.2010 20:52
Kirjoittaja Riolucario
Mewtwolover kirjoitti:
Riolucario kirjoitti:EDIT: Ja tarvitseeko internet-yhteyden että pystyy asentamaan Gpartedin?
Tarvitsee.

Eikai se lataa sitä Sourceforgesta, (Luin Wikipediasta että sen voi ladata myös Sourceforgesta) sillä minulla on todella huonoja kokemuksia siitä sivustosta. Jokaisessa ohjelmassa jonka olen sieltä ladannut on ollut mukana haittaohjelma. Joten jos se on sieltä, eikai sen mukana varmasti tule mitään virusta tjv.?

Re: Linux

ViestiLähetetty: 12.11.2010 21:02
Kirjoittaja Mewtwolover
Riolucario kirjoitti:
Mewtwolover kirjoitti:
Riolucario kirjoitti:EDIT: Ja tarvitseeko internet-yhteyden että pystyy asentamaan Gpartedin?
Tarvitsee.

Eikai se lataa sitä Sourceforgesta, (Luin Wikipediasta että sen voi ladata myös Sourceforgesta) sillä minulla on todella huonoja kokemuksia siitä sivustosta. Jokaisessa ohjelmassa jonka olen sieltä ladannut on ollut mukana haittaohjelma. Joten jos se on sieltä, eikai sen mukana varmasti tule mitään virusta tjv.?

Ei lataa. Btw, veikkaan suuren osan noista saamistasi haittaohjelmailmoituksista olleen vääriä, en nimittäin itse ole koskaan saanut sieltä minkäänlaisia viruksia.

Re: Linux

ViestiLähetetty: 12.11.2010 21:48
Kirjoittaja Riolucario
Jos boottijärjestyksessä USB on ensimmäisenä, mutta muistitikku ei ole sisällä, niin käynnistääkö se normaalisti kovalevyllä olevan käyttiksen?

Re: Linux

ViestiLähetetty: 12.11.2010 21:55
Kirjoittaja Mewtwolover
Riolucario kirjoitti:Jos boottijärjestyksessä USB on ensimmäisenä, mutta muistitikku ei ole sisällä, niin käynnistääkö se normaalisti kovalevyllä olevan käyttiksen?

Käynnistää, BIOS siirtyy automaattisesti boottijärjestyksessä seuraavaan kohteeseen, mikäli esim. USB-tikku ei ole kytkettynä. Linuxin asennuksen jälkeen boottijärjestys on syytä normalisoida eli laittaa kovalevy ensimmäiseksi.

Re: Linux

ViestiLähetetty: 15.11.2010 16:22
Kirjoittaja Riolucario
Mitä pitäisi tehdä kun painamalla F2 kun lukee "Press F2 to enter setup"? Tulee vain tälläinen ruutu:

http://i1136.photobucket.com/albums/n48 ... fbc897.jpg

Re: Linux

ViestiLähetetty: 15.11.2010 16:50
Kirjoittaja Mewtwolover
Riolucario kirjoitti:Mitä pitäisi tehdä kun painamalla F2 kun lukee "Press F2 to enter setup"? Tulee vain tälläinen ruutu:

http://i1136.photobucket.com/albums/n48 ... fbc897.jpg

Tuo on Windowsin vianmäärityksen käynnistysruutu, Acerissa on tosiaankin hämäävä tuo systeemi. BIOSiin mennään Acerissa painamalla käynnistyksen yhteydessä ctrl+alt+esc heti kun kuva tulee näytölle.